23 juni 2024

Esther Willems

Na mijn Kaderopleiding Volksdans (1982) danste ik vele jaren met veel plezier in het Bulgaarse ensemble Praznik o.l.v. Eddy Tijssen.In 1988 richtte ik kinderensemble Zarowe in Nijmegen op; 18 jaar begeleidde ik intensief de kinderdansgroep, maakte choreografieen en bestudeerde kinderdans in Bulgarije bij Bulgaarse dansdocenten. Er volgden uitwisselingen van Zarowe met verschillende Bulgaarse kindergroepen. Daarnaast gaf ik les aan basisscholen, onderbouwklassen van het middelbaar onderwijs en aan de vooropleiding van ARTEZ dansacademie in Arnhem.

Inmiddels geef ik ook als free-lance docent les of cursussen: kinderdans, internationale volksdans voor volwassenen, workshops Bulgaars, Taal en Beweging voor analfabetische allochtonen en girokinesis op wereldmuziek via de Stichting Vrouwen in Beweging in Rotterdam.
Ik werk in mijn specialisatie Bulgaarse workshops vaak samen met muzikanten (live muziek).
Bij Radost geef ik les aan een groep ervaren 60+ dansers; de echt snelle dansen doen we niet meer. Ik vind het leuk om vooral terug te keren naar de wortels van de folklore. We verdiepen ons op deze groep o.m. in de wat eenvoudigere dorpsdansen uit Oost-Europa die daar ook nu nog gedanst worden. Ik vind het belangrijk dat de mensen echt met dansgevoel gaan bewegen. Dat probeer ik te ondersteunen met video en verhalen van Oost-Europa.
Het folkloremateriaal leent zich er uitstekend voor om bewust om te gaan met de bewegingsmogelijkheden van het eigen lichaam.
Natuurlijk dansen we ook dansen uit andere landen en halen we dansen van vroegere seizoenen weer op.

X